Блог - Др. Сибирски

Што се хелати и кои се придобивките од нив?

Името на процесот на хелација има потекло од грчкиот збор хеле (χηλή) што се преведува како канџа или клешта. Симобилката е затоа што со овој процес органските соединенија се врзуваат за неоргански соединенија во насока на подобрување на внесувањето на хранливи материи во телото. На овој начин, хелацијата помага за ефикасен транспорт на минерали низ цревниот ѕид и нивна поголема искористеност низ телото.
Кај нехелатираните суплементи не постои хемиска врска со други соединенија. Затоа и се поевтини од хелатните сорти. Но, немањето врзувачки агенс, ја отежнува нивната апсороција во вашето тело и може да предизвикаат отежнато варење или дијареа во некои случаи. Хелатната форма има тенденција да биде понежна за вашиот дигестивен систем од другите форми, па ако имате чувствителен стомак, ова може да биде подобар избор за вас.
Подобрената стабилност која доаѓа со хелатираните суплементи ја намалува можноста за негативни реакции со витамини растворливи во масти и други минерали во телото. Како резултат на тоа, додадената стабилност на хелатираните минерали служи за зголемување на стапката на апсорпција и ефективноста.
Хранливите материи изложени на дигестивниот систем често не успеваат правилно да се апсорбираат од телото. Многу минерални додатоци се земаат од неоргански извори или минерални соли, кои се слабо асимилирани и имаат ниска биорасположивост. Хелираните минерали користат органски соединенија како амино киселини за да ја подобрат апсорпцијата и искористувањето на хранливите материи.

Црвен кантарион за здрави црева

Името на ова растение потекнува од латинските зборови centum – стотина и aurum – злато, што значи лек што вреди како злато.
Црвениот кантариот е 1 годишно растение виско околу 50 цм со исправено стебло, при врвот разгрането. Листовите се поставени во розета и имаат јајцевиден облик кои се разретчуваат кон врвот на стеблото. Цветот е со црвено-розева боја, жолти прашници, ситен поставен на врвот на растението. Оваа билка се сретнува во низини и на планински места, покрај шуми, на пасишта и на ливади.
Од оваа билка за лек се користи надземниот дел кој има горчлив вкус па затоа и поседува аперативно дејство кое помага за лекување на желудникот, цревата и жолчката. Црвениот кантариот се користи за смирување на стомачни тегоби, стимулира излачување на желудочен сок, го подобрува апетитот и крвната слика и му дава одбранбена моќ на организмот.

Перуанска мака – природен афродизијак

Расте и цвета на Андите на надморска височина од 4000 илјади метри, многу е отпорен и опстојува во многу екстремни услови. Во природата е баран нејзиниот корен, кој наликува на бела ротквица, а како додаток во исхрана се бара изронета во прав за растворање во вода или смути или во капсула за брза конзумација.
 
Богата е со минерали, витамини, јаглехидрати, амино киселини, витамини Б, Ц, Е, јод, фосфор, магнезиум. Содржи до 70% јаглени хидрати, 10-14% протеини, 8% диетални влакна и околу 2% масти. Исто така позната е по тоа што има четири уникатни алкалоиди – макаин 1, 2, 3, 4, кои никогаш не биле видени во друго растение и корен.
 
Златната перуанска мака не само што е исклучително хранлива, туку и поволно делува на целиот организам. Позитивно влијае на хормоналниот статус, ендокриниот систем, остеопорозата, заморот, хроничниот стрес, депресијата, плодноста, либидото.
 
Ова моќно растение е силен антиоксиданс и афродизијак. Може да го користат и мажи и жени од сите генерации и хормонален статус.
Мажите го користат за да го зголемат либидото, потенцијата, сексуалната желба, издржливоста, подвижноста на сперматозоидите, им помага да ја намали зголемената простата, и да го спречат честото мокрење.
Златната мака е безопасно растение кое нема контраиндикации доколку се користи во пропишани количини.
 
Во Перу овој лековит корен се користи за лекување на многу болести и здравствени проблеми, а се користи веќе десет илјади години.
На жините им помага да ги ублажат симптомите на менопауза, ја подобрува нивната плодност, да го регулираат циклусот, ја имаат чиста кожа и влажна слузокожа. Познато е дека помага во работата на тироидната жлезда, дава посебна енергија и виталност, го подмладува телото, а благотворно делува и за спречување на фиброцистични феномени.

Помалку целулит со Бршлен

Бршленот е лијан кој може да биде долг и до 30 метри. Има трајно зелени листови. Со многубројните корени се прицврсува за други стебла и предмети. Близу коренот стеблото му е цврсто, а потоа почнува да ползи. Се јавува на влажни и хумусни земјишта, но добро поднесува и каменасти и варовити тла. Сака влажен воздух.
 
Бршленот е отровен и има алтернативен корен, кој му служи за прицврстување за подлогата по која се искачува, а се развива површински. Листот од бршлен во мали колчичества делува на крвните садови и срцето. Најдобро е да се берат во период на цутење (август-септември), тогаш содржат најмногу лековити состојки. Се сушат на светло место.
Листовите содржат многу активни состојки како рутозид и рутинозид, и сапонини, како што се хедерин, хедеракосид и хедерагенин. Во плодовите има сапонини, особено хедерин, а стеблото има гоморини и сапонини. Сите сапонини ја подобруваат венската и лимфната дренажа и го намалуваат едемот. Соединението хедерин, исто така, има аналгетско и антиинфламаторно дејство, вазоконстриктивно и антиексудативно својство, а исто така може да ја намали капиларната пропустливост. Ја активира циркулацијата што помага во дренажата на инфилтрираното ткиво и го намалува воспалението. Овие особини го прават да биде идеална состојка за борба против целулитот.
 
Сапонините исто така ја растворуваат густата слуз во бронхиите. Ги опушта бронхијалните мускули и намалува потреба за кашлање, олеснува дишење и намалува кашлање со грчеви. Ефикасно делува на дишните патишта, затоа се употребува и против астма.

Жолтика за нега на кожа

Жолтика е прекрасна, раширена грмушка од фамилијата Berberidaceae, која достигнува висина до 3 м. Растението е познато и како жолта калинка или берберис.
Коренот на жилтиката е долг, дебел, жолт, со темножолта кора. Гранките на грмушката се покриени со трње, обично 3 заедно. Листовите се тенки, превртени јајцевидни, издолжени, постепено стеснети во основата.
Цветовите се мали, жолти и имаат непријатен мирис. Плодовите се висечки, убави гроздови. Тие се издолжени, портокалово-црвени или црни, сочни бобинки. Листовите и плодовите имаат кисел вкус. Цвета од мај до јуни откако ќе никнат листовите. Плодовите зреат на есен, но не остануваат долго на грмушката.
Жолтиката е растение со потенцијални придобивки за нега на кожата поради неговите антиоксидантни, антиинфламаторни и антибактериски својства. Екстрактот, особено од корените, содржи берберин, кој придонесува за овие ефекти. Може да помогне во смирување на кожата, намалување на црвенилото и потенцијално борба против акните. Исто така помага во заштитата на кожата од оштетување од слободни радикали, што може да придонесе за забавување на процесот на стареење.
Докажано е дека има антибактериска активност, што може да помогне во борбата против бактериите што предизвикуваат акни и намалување на воспалението, што го прави потенцијално корисен за состојби како акни или егзема.
Некои студии сугерираат дека берберинот може да помогне во осветлувањето на тенот, потенцијално намалувајќи ја појавата на темни дамки.
Покрај употребата во козметиката за нега накожа, тој има холеретично, холекинетичко дејство, го стимулира апетитот, ги шири крвните садови и делува против спазми. Сите употребени делови од растението ги ублажуваат спазмите кај камења во бубрезите и билијарна дискинезија.
Во исто време, го стимулира лачењето на жолчката. Коренот и алкалоидите извлечени од него се користат како тоник и средство за запирање на крварење при крварење од матката и зајакнување на срцето или се користат за намалување на артерискиот притисок.
Во народната медицина се користи за воспаление на бубрезите и мочниот меур, за грчеви во стомакот, дијареја, дизентерија, ревматизам, остеофити, оток, скрофула, псоријаза итн.
Докажано е дека декоктите и тинктурите од кора од чемшир го зголемуваат тонусот и перисталтичната активност на мазните мускули во органите за варење и ја скратуваат матката, го забавуваат срцевиот ритам и привремено го намалуваат крвниот притисок.
Плодовите на грмушката може да се консумираат како храна во форма на џем, компот, мармалад, желе. Тие исто така може да се користат за подготовка на ликери, освежителни пијалоци со мало холеретично дејство, а исто така го подобруваат и функционирањето на органите за варење.
Add to cart